2010. október 23., szombat

Vámpírok

Az eredetileg orvoskrimiszerző, Steven Spruill egy könyv erejéig elkalandozott a vámpírok világába is. Idén újraolvastam A sötétség urait, amelyben orvosilag igen érdekes háttérrel alapozta meg a vámpírok tulajdonságait. Még mindig nagyon tetszett, bár olvasás közben folyton eszembe jutott, hogy a könyvbeli vámpírok (hemofágoszok) milyen sokban különböznek a Stephenie Meyer-, Anne Rice-, J. R. Ward-féle vámpírtípusoktól.

Ha már a vámpírokról írok, meg kell említenem két könyvet, amelyet még tavaly olvastam. Megállapítottam Anne Rice: Interjú a vámpírral című regényével kapcsolatban, hogy a film, amelyet régebben láttam is, jól visszaadja a könyv hangulatát. Elolvastam akkor a Lestat, a vámpír című folytatást is. Nem volt rossz, de annyira jó sem, egyáltalán nem éreztem késztetést arra, hogy azonnal és lélekszakadva elolvassam az összes folytatást, amiből egyébként van jópár.

Stephenie Meyer: Hajnalhasadása ellenben határozottan tetszett, de a Twilight sorozatból azért továbbra is a harmadik regény maradt a kedvencem. A nyáron moziban megnéztem az Eclipse filmet is. Jól szórakoztam rajta, bár én mondjuk kevesebbet mutattam volna a seattle-i vámpírokból, és többet Rosalie életéből vagy a kedvenc sátras jelenetből, stb.

Kresley Cole: Vámpíréhség című könyvében felbukkannak vérfarkasok és valkűrök is. Ezt is úgy tudnám jellemezni, hogy nem volt rossz, de a folytatásokra már nem vagyok kíváncsi.

A legjobbat pedig a végére tartogattam. Húgom ajánlására elolvastam J. R. Ward: Éjsötét szerető című regényét, amely a Fekete Tőr Testvériség könyvsorozatnak az első tagja. Tíz kötetesre tervezi az írónő, nyolc jelent meg eddig, az utolsót két hónapja adták ki magyarul.
Egy rövidke ismertető a sorozatról:
"Az éjszaka sötétjében halálos küzdelem folyik a vámpírok és a vadászok között. A Fekete Tőr Testvériség hat vámpírharcosa felesküdött rá, hogy megvédi a vámpírokat a rájuk törő ellenségtől."
Nagyon tetszenek a zseniális karakterek, a remekül felépített vámpírvilág, az izgalmas, fordulatos, itt-ott humort is tartalmazó történetszövés, és még a nyolcadik könyv utolsó oldalain is tud olyan meglepetést okozni az írónő, hogy csak pislogok. Alig várom az utolsó kettőt, és remélem, hogy utána sem hagyja abba... Fontos, hogy kifejezetten felnőtt olvasóknak ajánlom, a részletesen, mégis finoman leírt erotikus jelenetek miatt.
A folytatásokat nagyon hamar felfaltam: 2. Síron túli szerető, 3. Megsebzett szerető, 4. Életre keltett szerető, 5. Feloldozott szerető, 6. Megváltott szerető, 7. Megbosszult szerető, 8. Halhatatlan szerető, a 2-4. köteteket elektronikus formában, a többit könyytárból kölcsönözve, jobban szeretek "hagyományos" módon olvasni.


J. R. Wardtól olvastam még két másik regényt is. A Beavatás az első hat Testvériség-könyvekből tartalmaz kimaradt és cenzúrázott jeleneteket, interjút a világhírű szerzővel és a sorozat egyes főszereplőivel, nagyon érdekes volt, tetszett. A másik könyv, a Halálos csók egész pontosan négy kisregény gyűjteménye, három másik szerző is bemutatkozik benne. Izgalmas, humoros olvasmányok voltak, de azért Ward mégiscsak Ward, az ő alkotása tetszett a leginkább.

2010. október 18., hétfő

Almás-fahéjas muffin

A sok alma között csak annyi a tészta, hogy összetartsa; nagyon finom, gyümölcsös muffin :-)

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
3 savanykás alma
12,5 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
2 tojás
½ dl tej

A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffinformát (én papírkapszlikat használok). A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk.
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk.
A masszát a muffinformába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.

Saját tapasztalat: a normál muffintepsire méretezett receptből két tepsi mini muffin lesz.

2010. október 16., szombat

Egy rózsaszál...

Ezzel az örökké virágzó rózsával a párom akart meglepni a 30. szülinapomra, mert akkor még hébe-hóba hímezgetett. Mostanra azonban teljesen felhagyott vele, félkész maradt a rózsa. Nekem azonban annyira tetszik, hogy elhatároztam, én bizony befejezem.

Itt tartok vele most. Elég lassan halad, mert magamnak készül, így csak akkor veszem elő, ha nincs más határidős hímzés vagy gyöngyözés...


Ezzel együtt összesen négy megkezdett hímzésem van. A négy éjjeli tájkép, a sas és a hímző nő.
A sast, amelyet Sofie-val mini SAL-ban hímzünk, szeretnénk még az idén befejezni, úgyhogy nemsokára ismét elővesszük.

2010. október 14., csütörtök

Sötétkék lótuszvirág

Az ötödik lótuszvirág az egyik húgom névnapjára készült.

És még mindig nem untam meg :-)

2010. október 12., kedd

Holtomiglan-holtodiglan

Ma 8 éve mondtuk ki egymásnak a valóban boldogító igent :-)

2010. október 1., péntek

Lila lótuszvirágok

A megunhatatlan lótuszvirágból megrendelésre készült két példány, egy gyűrű és egy medál.LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...