2011. január 31., hétfő

Holdfény és Napsugár

Általában nem szoktam elnevezni az ékszereimet, azonban amikor az egymás után készült medálokra ránéztem, rögtön ez a két név jutott eszembe. Mindkettő Audrey mintája alapján készült, kis változtatásokkal. 

  


A Napsugár-medálba egy volcano rivolit foglaltam be, nagyon tetszenek a piros-narancs-arany-lila színjátszós színei. A nálam ügyesebbek bizonyára le tudják is fotózni, a fénykép nem adja vissza, hogy mennyire meseszép.

Mindkettőhöz készül majd fülbevaló is, csak még kell hozzá némi alapanyag.

Arany-ezüst-fekete fülbevaló

Az is lehetett volna a cím, hogy Maradékfelhasználás, csak az olyan pórias név egy szép fülbevalóhoz. Ugyanis még jó régen kaptam maradék gyöngyöket romos ékszerekkel, mondván, majd csak elhasználom valamire. Múlt héten jött a felismerés, hoppá, vannak benne olyan gyöngyök, amelyek tökéletesen passzolnak egy felsőmhöz, amelyhez eddig nem volt ékszerem. Nem meglepő módon tudtam, hova tettem a gyöngyöket évekkel ezelőtt, úgyhogy semmi akadálya nem volt, hogy elkészüljön.


Ezüstszürke tekla- és kásagyöngyökkel világosítottam egy kicsit az összhatáson, mert a felső is elég sötét, és egy nem túl bonyolult, de elegáns ékszer lett az eredmény.

2011. január 28., péntek

"Pletyka, hangos női csacsogás"

Veronika beszéde rohamosan fejlődik, ezt ma reggel mondta, amikor Anna csizmát húzott:
- Anna, csizma, húzd! Sikerült, nagyon jó. Még egyszer, másik csizma, húzd! Nagyon jó, ügyes Anna!

A legbüszkébb mindig arra vagyok, amikor úgy tanul, hogy ellesi tőlünk a szokásokat, például már régóta mondja tüsszentésnél, hogy egészségedre. Ez kezdetben "egen" volt, most már inkább "egéssére". Azt sem én tanítottam meg neki, hogy tüsszentésnél-köhögésnél a szája elé tegye a kezét, mondván, ráér még megtanulni, egyszer csak látom, hogy így csinálja :-)

Nagyon szeretem, amikor igen helyett úgy válaszol, hogy "persze", vagy "rendben".

A kérem-köszönöm-bocsi nagyon megy ("Kérek szépen inni", stb.), a héten először úgy válaszolt egy kérdésre (Kérsz almát?), hogy "Nem, köszönöm", ezt szintén csak elleste tőlünk.

Amikor az a fránya hegyező megint kiborult:
- Bocsi, anya, porszívó gyorsan!
Megtörtént, minden tiszta.
- Köszi, anya!

Mondtam egyik délután Veronikának:
- Megyünk Annáért oviba.
- Tényleg?
- Tényleg.
- Hurrá, éljen! (ugrándozott egy kicsit.) Harisnya, nadrág. Hol a pulcsi? Elbújt. Hahó, pulcsi! Megvan.
És öltöztünk és indultunk :-)

A renddel, rendrakással még mindig közeli barátságot ápol. Sokszor teljesen magától visszateszi a helyére a játékot, ha nem játszik vele többet. Múltkor talált egy elgurult gyöngyöt. Letette a babát, amivel éppen játszott, odavitte a megfelelő dobozhoz (négy különféle, kisebb-nagyobb gyöngyfűző készletünk van), nem tudta kinyitni. Odahozta hozzám, "Anya, segíts kérlek". Beletette, "Köszi, anya", visszavitte a polcra, és folytatta a játékot. Ebben szerencsére hasonlítanak egymásra Annával, múltkor Anna rendrakás közben megjegyezte: "Alakul a rend."

Egyszer Veronika hangosan kopácsolt a szekrényajtón, Anna erre azt mondta neki:
"Hálás lennék, ha végre abbahagynád."

Annával séta közben grafitis falat láttunk, és kifejtette, hogy:
- Buta emberek összefirkálták a falat. Jönnek a rendőrök, és beültetik őket a rendőrautóba, és utána megütögetik őket kalapáccsal, és meghalnak.
Hm, fogalmam sincs, ez az elmélet honnan származik, de gyorsan felvilágosítottam, vadul próbálva nem mosolyogni, hogy mi is az a börtön, mi történik ott a rossz és buta emberekkel. Látszott rajta, hogy töpreng, és elrendezi a hallottakat a fejében:
- Én nem akarok börtönbe menni, mert nagyon szomorúak lesztek, ha börtönben leszek, és nem leszek meg.
- Így igaz, Anna, mi sem szeretnénk - most már mosolyoghattam :-)

Egyszer amikor mentünk haza, a liftbe beszállt utánunk egy nő is, a hetedik emeleti gomb már meg volt nyomva.
- Hanyadikon laksz? - kérdezte tőle Anna, hogy megnyomja neki a gombot.
- A másodikon. És te? - kérdezett vissza a nő, hogy beszédbe elegyedjen vele.
- A hetediken, nem látod? Az van megnyomva.
Egymásra mosolyogtunk a nővel :-)

2011. január 17., hétfő

Eagle in Moonlight - 48. nap

Örömmel jelentem, hogy elkészült a hold, és egyben minden keresztöltés :-)
Jöhet a kontúr, végül pedig a franciacsomók.

Itt tartottam a 44. napon:Ez pedig a jelenlegi állás:


2011. január 15., szombat

A bejglim

Életem második bejglije remekül sikerült :-) Nagymamám receptje alapján készült, az benne a nehezítés, hogy nincs benne mindenhez pontos mennyiség, hanem pl. "annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy rétestésztát kapjunk", "annyi tejet öntünk a cukros-diós keverékhez, hogy ne peregjen". A sütéshez sincs hőfok meg idő megadva, az első bejglimnél írtam fel hozzávetőleges sütési információkat, amelyekkel túlsült :-), ahhoz képest próbálkoztam most mással. Nem szeretek érzésből sütni, szükségem van a kimért dekák bizonyosságára :-)

Egyébként a nagymamámnál sokfajta sütemény sütésénél asszisztáltam tanulási jelleggel, konkrétan bejgli készítésében sosem, az mindig készen várt minket karácsonykor. Úgyhogy nekem ez hihetetlen sikerélmény volt, mert egyébként nem szeretek a konyhában kísérletezni...


Szóval a bejglim. Márványos lett a külseje, nem repedt ki, kellőképpen átsült a belseje, és ami a legfontosabb, nagyon finom lett, pont olyan ízű, mint amilyet a nagymamám szokott csinálni. Felvágott állapotban sajnos nem készült róla fénykép, de vastagabb a töltelék, mint a tészta :-) A felső a negyedik és egyben utolsóként elkészült rúd, azt már egészen szép téglalapra sikerült kinyújtanom.

A férjemnek is nagyon ízlett, úgyhogy azt mondta, nem fog kézzel-lábbal tiltakozni ellene, ha esetleg gyakorlásképpen karácsony előtt még egyszer (kétszer) sütnék ilyet :-)

Pár nappal karácsony után olvastam a neten több bejglis cikket is, leírással, és nagyon meglepődtem, mert ilyen bonyolult receptekhez hozzá se kezdtem volna. Bár az enyémben nincs mindenhez pontos mennyiség, de azokhoz képest egyszerűbb, és ami a legfontosabb, az évtizedek óta megszokott ízvilágot adja eredményül.

2011. január 11., kedd

Kreatív ajándékok

Tavaly decemberben ezeket az ajándékokat készítettem, illetve kaptam.

Az első rögtön egy kakukktojás, mert nem ajándékba készült, de az én kezem munkája; ilyen volt az idei adventi koszorúnk:


A karácsonyi húzáson Esztit húztam, varrtam neki egy háromzsebes kötényt, és a JJ Herbs and Spices sorozatból a gyömbért hímeztem rá:Még három kötényt varrtam, jóval kisebb méretben, Annának, Veronikának és az egyik unokatestvérüknek, ez utóbbiról nem készült fénykép.


A sógorom születésnapjára hímeztem ezt a kutyust. Van egy golden retrieverük, egészen hasonlít a hímzett párjára :-)


Apuéknak készült ez a kanasztazsák, bőven elfér benne egy franciakártya, füzet és toll.


Elkészült még három lótuszvirág, egy fekete, még egy színjátszós zöld, és Katának egy heliotrope színű, ami főként lila, bizonyos szögben bizonyos fényviszonyok között kékes árnyalatú. Például csak olyan fényképeket sikerült készítenem róla, amelyeken kéknek látszik. Az első kettőt lámpafénynél fotóztam.


Engem moklin húzott, egy szépséges sálkendőt kaptam tőle, meg tündérkés kekszet :-)


Az öcsém a tigrist a páromnak rajzolta, a tündérkés-békás-fenyőfás rajzot pedig nekem :-)


Györgyitől egy szép levendulás zsákocskát, Sofie-tól pedig szívecskés üdvözlőkártyát kaptam.
(Pont most merült le a fényképezőgép, úgyhogy a képeket hamarosan pótlom...)

2011. január 2., vasárnap

2010-es olvasmányaim

Lássunk először néhány számadatot.

2010-ben pont 100 könyvet olvastam, összesen 41593 oldalt.
A három legrövidebb két J. D. Robb novella volt (94-95 oldal), valamint George Orwell: Állatfarm (131 oldal).

A három leghosszabb: Ken Follett: A titánok bukása (968 oldal, ez egyébként a jubileumi 100. könyv) , J. R. Ward: Megbosszult szerető (944 oldal), és J. R. Ward: Halhatatlan szerető (816 oldal).

Nem tudnék megnevezni csak egy könyvet, hogy melyik volt a legjobb, talán az újonnan felfedezett  J. R. Ward-regények tetszenek a leginkább, a Fekete Tőr Testvériség- és a Bukott angyalok-sorozat egyaránt.

Tovább... >>>


2011. január 1., szombat

Új év, új blog

Indítottam egy új blogot, hogy külön helyük legyen a könyvajánlóknak, kedvenc idézeteknek és egyéb, könyvekkel kapcsolatos gondolatoknak.

Szeretettel várok ott is mindenkit, nemsokára elkészül egy összegzés a tavaly olvasott kereken száz könyvről :-)

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...