2018. december 27., csütörtök

Xszemes munkáim 2005-ben

Előző bejegyzésemben a kezdetektől 2004-ig szedtem össze a hímzéseimet.

2005 elején felfedeztem, hogy kapható kétoldalán szegett Aida-szalag. 26 öltés szélességű 16-os sűrűségű anyagot vettem, és jó sok könyvjelzőt készítettem belőle, mivel gyorsan (költői túlzás, a hímzés nem egy gyors technika), szóval viszonylag gyorsan elkészülnek, kedves ajándék mindenkinek, aki szeret olvasni.

Ez az elefántos egy kedves kolléganőmnek készült, DMC fonalakkal. Maga a minta a "365 Alphabets" kiadványból származik. A két szélét fehér ikszekkel zártam le a rojtozás előtt, így garantáltan nem fog kibomlani.


Másik kedves kolléganőmé lett ez a gésás könyvjelző, az adta az ötletet, hogy járt már Japánban. A mintát egy kifejezetten könyvjelzőket tartalmazó füzetben találtam, a pontos címe a feledés homályába veszett.


Harmadik kolléganőmé lett ez a cuki cicás, a talpnyomos ábécé nagyon találó, szintén a "365 Alphabets" kiadványból származik.


Ez egy remekül hegedülő, akkor még 11 éves ifjúnak készült, a hegedűt és a betűket is a "365 Alphabets" kiadványban találtam meg. (Azóta már nem hegedül, viszont alaposan felnőtt, és biztonságtechnikai mérnök lett.)


Az előző könyvjelző tulajdonosának a nővére kapta ezt, mert az ő egyik kedvenc állata szintén a béka, mint nekem :) Szintén egy könyvjelzős kiadványból származik a minta.


A sógorom kifejezetten lundás mintát kért a könyvjelzőre. Valerie Pfeiffer: Fish Tonight képe három lundát ábrázol, innen választottam az egyiket. Viszont ez szélesebb volt, mint a rendelkezésre álló 26 öltéses szalagom, úgyhogy maradt a korábban bevált, körbeszegett és rojtozott anyag.
Mivel a minta kiadója a Heritage, először találkoztam a speciális öltésfajtáikkal, ahol nem átlósan, hanem függőlegesen vagy vízszintesen kell félöltéseket hímezni (https://www.hcrafts.com/counted_cross_stitch_tutorial.html).
17 színnel, 16-os Aidára készült, hogy a hímzés kisebb legyen, mintha 14-esre hímeztem volna. Akkor még nem tudtam, hogy töredéköltést tartalmazó mintához nem szerencsés Aidát választani, de megküzdöttem vele...
Érdekesség még, hogy ennél a mintánál használtam először Venus fonalat. (Még krekatitól rendeltem...) Meg voltam/vagyok vele elégedve, mert bár nem egy DMC, de jó a minősége és az ár-érték aránya, úgyhogy ezután szinte mindent azzal hímeztem, és apránként a teljes paletta lefűzhető tasakokban a fonaltartó mappáimba került.


Ebben az évben az első hímzésem a Keresztszemes Magazinba a kedvenc Neuschwanstein kastélyomat ábrázolja, és a címlapra került a 2005. májusi (13.) számban. Az elején sokat dilemmáztam, hogy elvállaljam-e, mert egy hónap alatt kellett befejezni. 105 x 140=14.700 öltésből áll, és nem tudtam, hogy munka mellett lesz-e rá elég időm. Végül úgy voltam vele, hogy minden nap 24 órából áll, és ott van még az éjszaka is, úgyhogy belevágtam.
A végén ugyancsak kellett iparkodnom, egy szabadnapot is kivettem, amikor reggeltől estig szinte megállás nélkül hímeztem (ah, boldog idők, azóta sem volt ilyen), de időben kész lettem vele.
14-es Aidára készült 33 Madeira színnel. Boros Andi keretezte Komáromban, ez egyébként az első bekeretezett képem.

A hímzésnek köszönhetően fedeztem fel Cicely Mary Barker csodaszép sorozatát. 170 különböző virágtündéres illusztrációt készített 1923-tól kezdve. Víz- és olajfestékkel, tintával, pasztellkrétával egyaránt mesterien bánt.
Rengeteg képét átdolgozták keresztszemes mintává, különböző méretben és kidolgozottságban.
A mai napig ők a legkedvencebb tündéreim, annyira bájosak, és annyira harmonikusan belesimulnak névadó virágaik közé. (Ezért lett a nicknevem Tündérke :) )
Kitaláltam, hogy hímzek magunknak egy órát, amelyen hőn szeretett tündérkéim lesznek rajta. Hosszas számolgatás és keresgélés után találtam négy olyan mintát, amelyek alsó-felső sarokba illenek, ha kellett, tükröztem. Columbine, Narcissus, Forget-me-not és Lavender tündérek szerepelnek rajta, összesen 39 szín kellett hozzá. A számlapot egy másik órás mintából vettem, illetve csak vettem volna, mert a hímzővásznon hosszában és széltében nem ugyanannyi öltés volt. Úgyhogy alaposan sakkoznom kellett, hova is hímezzem a számokat, hogy kör, ne pedig ovális vagy ellipszis alakban helyezkedjenek el.
Az már csak hab volt a tortán, hogy először találkoztam franciacsomóval, viszont nagyon jó fényképes leírást találtam róla, úgyhogy egyből sikerült.
A Conradban vettük az óraszerkezetet és a mutatókat, és Boros Andi keretezte Komáromban. Az első verzióban mélyített keretet kapott, az egészet üveglap fedte, de a mutatók folyton összeakadtak, úgyhogy egyszerűbb volt hosszabb tengelyre rátenni a mutatókat, és átfúrni az üveglapot. Természetesen a mai napig megvan, és szeretjük :)



A következő, júniusi (14.) számba egy csöpp citromfát választottam. Képeslap lett belőle 14-es Aidára, jólesett a kastély után kisebb lélegzetvételű munkán dolgozni.


A júliusi (15.) számba két könyvjelzőt is hímeztem, barna és szürke 14-es Aidára. Készre varrták nekem, a hátoldalukat egyszínű anyaggal vonták be, és fércöltésekkel díszítették. A két charm hihetetlenül feldobja őket.

Az augusztusi (16.) számból egy napraforgós képet választottam, 14-es Aidára készült. Érdekessége, hogy a költözés előtti és utáni konyhánkhoz is tökéletesen illik. Szintén Andi keretezte.


Szeptemberben lettünk kész a korábban már említett "Summerhouse Window" mintával, Attilával együtt hímeztük. A főbb paraméterek:
Design: Lanarte
Anyag: törtfehér 28” vászon
Fonalak: 48 színű DMC
Méret: 200 x 250 öltés, nem telibe hímzett
Speciális öltések vagy fonalak: nincsenek
Idő: kb. 200 hímzésnap, 2 év és 9 hónap alatt
Ahogy említettem, 2002. karácsonyára kaptam (választottam) ezt a készletet, tulajdonképpen ezzel kezdődött felnőtt komoly hímzős pályafutásom. Attilát is újra megtanítottam hímezni, gyerekkori tudásának emlékeit felidézve, úgyhogy közösen dolgoztunk rajta. Általában én hímeztem, ő pedig megtervezte közben, hogy merre haladjak, cserélgette a fonalrendező és a tű között a fonalakat, és színezte a mintaíven a haladásunkat.
Emlékezetes volt, hogy 2003-ban elvittük magunkkal a görögországi nyaralásunkra, ültünk a déli pihenőidőben a kellemesen hűvös, árnyékos erkélyen, és hímeztünk békés egyetértésben.
Ezt a képet is Andi keretezte.


Az októberi (18.) számba egy gombát választottam. Első találkozásom volt lenvászonnal, (28-as, natúr színű), amin remekül mutat a vörhenyes őzlábgomba. Nem könnyű szépen hímezni rá, azóta sem lett a kedvencem. A keret telitalálat, ismét Andi nagyon jó érzékét dicséri :)


A novemberi (19.) számban ekrü 16-os Aidára készült egy kardamom fűszerrel díszített szalvéta. (Tavaly kóstoltam először ezt a fűszert, amikor az Egy Csepp Világnapon Bernáth József séf kardamomos tejszínhabbal kínálta a cukormentes brownie-t.)


Decemberben hímeztem egy ágaskodó unikornist 14-es kékesszürke Aidára,  amely már csak a  következő évben, 2006. februárban (22.szám) jelent meg, szintén a címlapon. Most először dolgoztam metál- és selyemfonallal, a farka-sörénye-patái-szarva tartalmazzák ezeket a speciális fonalakat. A háttérben elszórt öltésekhez valamilyen gyöngyházszerű, műanyagos tapintású, kicsit merev fonal kellett, nem volt kellemes dolgozni vele. Ezért is választottam a képet, mert ki akartam őket próbálni.
Vagy van összefüggés, vagy nincs, de amikor ezt a képet hímeztem, Annával voltam várandós. És mit ad Isten, a kedvenc állata a lovacska és minden rokona, úgyhogy nagyon örült, amikor nekiajándékoztam tíz évvel később ♥


Kihímeztem a kedvenc Vervaco-féle békás párnám párját, egy csodaszép tavirózsát, ezt az Éva Kézimunkában varrták készre.


Az öcsém nagyon szereti Japánt, neki készült ajándékba ez a Lanarte készlet, 28-as narancssárga vászonra feketével előfestett háttérrel, hozzá adott DMC fonalakkal.

Ez volt az első Assisi-típusú hímzésem, amikor a hátteret hímezzük csak ki, és maga a főmotívum üresen marad, kontúrokkal kiemelve. 14-es Aidára készült, 4 színnel. Egy trükk, amit azóta megtanultam, hogy hasonló esetben a multikolor fonalakkal vegyes színű hatást lehet elérni, állandó színváltások nélkül. Egy gyönyörű példa erre Anita munkája.


Ez a monogramos képeslap (a "365 Alphabets"-ből) egy kedves kollégám esküvője alkalmából készült. Néhány kollégámmal és Attilával mi is hivatalosak voltunk az erdélyi esküvőjére, amely nagyon jól sikerült :)


Ezek a képeslapok megrendelésre készültek, Franciaországba utaztak ki, keresztelőre kapták ajándékba a kis érintettek. A Modern Keresztöltésből választottuk ki a betűket, 14-es Aidára készültek DMC fonallal.

Karácsonyi ajándékként készült ez a maci, első hímzésem műanyag kanavára. Sűrűségét tekintve 14-es Aida, és belecsempésztem egy kis metálfonalat is. Hamar rájöttem, hogy érdemes hegyes tűvel hímezni, mert könnyebb eldolgozni a fonalat a hátoldalon.


Karácsonyra kihúztuk egymást a hímzős csoportban, én ezeket a karácsonyfa-díszeket ajándékoztam, műanyag kanavára hímezve.


A folytatása itt olvasható a 2006-os év hímzéseivel...

4 megjegyzés:

  1. Milyen jó dolog ez a visszatekintősdi .Lehet csodálkozni , honnét indulva , most hol tartunk --- technikailag értem :-) Nekem sajnos az első évekről még fényképem sincs :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, pedig biztos jó lett volna visszanézni őket :(
      Én szerencsére nem sokkal a digitális "forradalom" előtt kezdtem hímezni, úgyhogy kevés munka maradt dokumentálatlanul.

      Törlés
  2. De jó így visszanézni!:-) rengeteget hímeztél!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nekem is nagyon tetszik :) És még vagy 150 hímzést kell bemutatnom :))

      Törlés

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...