2008. augusztus 19., kedd

Kemény tojás, tojáskrém, tojástokány

Már sokféleképpen készítettem kemény tojást, de az eredménnyel nem mindig voltam elégedett.
Amikor remekül sikerült, épp nem végeztem pontos méréseket az időtényezőt illetően.
Ma este kipróbáltam Stahl Judit módszerét, és tadaaaam, előállítottam pár szépségesen sárga közepű, gyönyörűen hámozható tojást.

A folyamat a következő:
1. Hideg vízben teszem oda a tojásokat, kevés sót is teszek bele.
2. Egy percig hagyom bugyogva forrni.
3. Leveszem a tűzről, és fedő alatt 15 percig állni hagyom.
4. Hideg vízzel leöblítem, és megpucolom őket.

Ma este finom tojáskrém készült belőlük: kenőmájassal, tejföllel, vajjal, mustárral kevertem össze, sóval és borssal ízesítettem.
További alapanyag-variációk és fűszerek: tonhal, párizsi, sonka, kolbász, vöröshagyma, fokhagyma, újhagyma, lilahagyma, uborka, túró, sajtkrém, majonéz, ketchup, fehérbors, petrezselyem, bazsalikom, tárkony, curry, stb.

Egyik kedvenc tojásételünk a tojástokány, egyszerű és finom :-)
Hozzávalók:
6 tojás
1 fej vöröshagyma
olaj vagy zsír
2 dl tejföl
5-10 dkg reszelt sajt
1 kávéskanál liszt
só, bors

Keményre főzöm a tojásokat, karikára vágom.
A hagymát apróra vágom, a zsiradékon aranysárgára pirítom.
Hozzáadom a tojást, sózom, borsozom, és ráöntöm a liszttel elkevert tejfölt.
Jól összeforralom, majd párolt rizzsel tálalom, a tetejére reszelt sajtot szórok.
2-3 adag lesz belőle.

1 megjegyzés:

  1. Én mindig is így készítettem a keménytojást, azzal a különbséggel, hogy forrni hagyom 10 percet, utána pedig hidegvízbe teszem és hagyom lehülni. :-) Jól hangzik a recept.

    VálaszTörlés

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...