2008. szeptember 1., hétfő

Digitális fotók

A minap arról elmélkedtem, mennyire megváltoztak fényképezési szokásaink a digitális fényképezőgépek elterjedésével.

Annak idején jól meggondoltuk, mit fényképezünk le, mert drága volt a film és az előhívás is, és csak utólag derült ki, ha a képek egy része nem sikerült jól.
Az előnye az, hogy hacsak nem nyílt ki a gép hátulja, nem vesztek el a képek(*), nagyon izgalmas volt elmenni az előhívott képekért, és egyszerűen lehetett a képekből albumot készíteni.
(*) 8 éve a franciaországi nyaralásunkon épp a Louvre-ban nyílt ki a gép, úgyhogy az elveszett képek helyett képeslapot vettünk, viszonylag jól megúsztuk.
Azután itthon
előhíváskor 5 tekercs negatívját összekarcolták. Amikor pedig reklamáltunk: "Ja igen, tudunk róla, hogy rossz a gép, mások is mondták már (?!?!?!?), tessék kárpótlásul 5 tekercs film." Kösssz...

Manapság bármiről csinálhatunk több képet is, biztos akad közöttük jól sikerült. Utólag el lehet tüntetni a vörös szemet, és létezik sok más hasznos trükk is. Egy mozdulattal lehet törölni a rossz képeket, csak sajnos néha a többi is az enyészeté lesz. Időnként eltarthat egy ideig, mire a számítógépen megtaláljuk a keresett fényképeket, és bizony, a gépen őrzött fényképek is odaveszhetnek egy súlyosabb gépösszeomlásnál.

A digitális világ hátrányait mi így próbáljuk kiküszöbölni:
- A képeket mindig ugyanabba a mappába mentjük el, a letöltőprogram automatikusan létrehozza a készítés dátuma alapján a könyvtárakat.
- Amikor a memóriakártya betelik, a gépen lévő fotókat kiírjuk egy DVD-re (vagy csak egy újraírhatóra, ha még nem gyűlt össze sok), és csak utána töröljük a képeket a kártyáról. A fotókat így egyszerre mindig két helyen őrizzük, hogy csökkenjen az adatveszteség lehetősége.
- Időnként kiválogatunk egy adag fényképet, és "előhívjuk" őket.
A fotomarket.hu oldalról letöltöttünk egy programot, annak a segítségével itthon kényelmesen feltöltjük a képeket, beállítjuk, melyikből hány darabot milyen méretben szeretnénk, stb.
A kész képeket pedig egy-két nap múlva a kívánt helyen átvesszük.

3 megjegyzés:

  1. Mi is hasonlóan csináljuk csak én még azzal kiegészítem, hogy a képeket feltöltöm egy nem nyílvános mappába a picassára. Sajnos a CD és DVD-kel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy hiába írom a legjobb minőségben, akkor is évek múlva gondok adódhatnak az olvasásával, egyszerűen lemágneseződik, vagy mi.
    A másik, hogy a számítógépemen meg van osztva a winchester és a képeket nem a "C"-re pakolom, hanem egy másik partícióba (így kell írni?), így , ha omlik a gép , mint most két hete, akkor csak a "C" omlik általában,- azok a fránya vírusok oda szokták befészkelni magukat- a "D" általában menthető!!

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet a neten is tárolni a legjobbakból.

    Nálunk is minden adat két másik partíción van, rendszerösszeomlás eddig hálisten nem történt nálunk.

    VálaszTörlés
  3. Pont a hétvégén gondolkodtam azon, hogy a DVD-n tárolt féltett adatok, fotók egy idő után lehet már nem lesznek jó, így kellene mégegy másolat....csak hogy, vegyek nekik egy külön winchestert (Robi gépén erre már nem lenne hely....)?
    Valami megoldást kellene rá találmni, mert nagymama koromban is szeretném még nézegetni őket :-)

    VálaszTörlés

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...