2011. augusztus 4., csütörtök

4. nap - Rigi Kulm

A negyedik napon a Luzerni-tó partján lévő Rigi Kulmhoz látogattunk el. A csúcsot vonattal két irányból is meg lehet közelíteni, mi a kék vonattal mentünk fel az 1752 m magas csúcsra.


Sokáig gyönyörködtünk a csodás panorámában. Nagyon tetszett még a vicces útjelző tábla, a szép pillangó, amely csak nem akart ránk szállni, ellentétben sok más ízeltlábúval, valamint a feliratos távcső. Nézelődés után szép lassan elindultunk lefelé a tűző napsütésben, időnként visszatekintettünk, merre is voltunk.


Az ösvényen sok helyen kis tábla magyarázta, milyen virágot látunk éppen, egyébként máshol is jártunk ilyen "Virág-ösvényen". Azon már meg sem lepődtem, hogy minden tábla mellett tényleg volt virág, nem legelték le őket mohó turisták. Számos tűzrakóhellyel is találkoztunk, néhol grillráccsal felszerelve, de mindenhol volt felaprított fa, gyújtós, gyufa. Láttunk egy paplanernyős emberkét előkészülni felszálláshoz, majd elrepülni a szelek szárnyán. Menet közben rengetegszer elrepült mellettünk egy helikopter oda-vissza, különböző épületelemeket fuvarozott egy építkezéshez. Mint később kiderült, pont Rigi Kaltbad közelébe, ahol függővasútra szálltunk, hogy a hegy lábához vigyen minket, Weggisbe.


A függővasúttól rövid sétával értünk le a kikötőhöz, ahonnan a Stadt Luzern nevű gőzhajóval mentünk vissza Luzernbe.



Óriási élmény volt a 83 éves, tökéletes állapotban lévő hajóval utazni. Ez egyébként a luzerni gőzhajóflotta legnagyobb hajója. 1300 lóerős motorja révén gyorsan szelte át a tavat, a dugattyúk (?) mozgását meg lehetett figyelni üvegen keresztül. A berendezés a korabeli állapotnak megfelelően volt helyreállítva, a legszebb részekbe csak az első osztályú jeggyel rendelkező utasok mehettek be.

2 megjegyzés:

  1. Alig lehet betelni ezekkel a hegyekkel! Várom majd a folytatást :-)

    VálaszTörlés
  2. Jaja :-)

    Minden kívánságod ilyen gyorsan teljesüljön, az utolsó nap beszámolója is elkészült.
    http://tunderke21.blogspot.com/2011/08/5-nap-rajna-vizeses-es-schaffhausen.html

    VálaszTörlés

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...