2013. november 14., csütörtök

Nemzetközi Diabétesz Világnap

November 14-én, az inzulin felfedezőjének – Frederick Banting (1891-1941) – születésnapján tartják a Nemzetközi Diabétesz Világnapot.

 "A cukorbetegség 8 másodpercenként egy ember halálát okozza; a halálozás a legtöbb esetben – mintegy 50-80 %-ban – szív- és érrendszeri szövődmények miatt következik be. A cukorbetegség alattomosabb, mint gondolnánk, sok esetben hosszú ideig lappang, és általában már csak a súlyos szövődmények kialakulásakor kerül sor a diagnosztizálásra. Különösen igaz ez a kettes típusú cukorbetegségre. A korai felismerés nem csak a későbbi életminőséget befolyásolja jelentősen, de sok esetben életeket menthet."

A teljes cikk, valamint egy diabétesz kockázatbecslő kérdőív megtalálható ITT.

Egy másik cikk tényekről és tévhitekről ITT olvasható. A lényeg röviden, hogy az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, amely úgy alakul ki, hogy elpusztulnak az inzulintermelő sejtek. Veronikánál ez 22 hónapos korában következett be. Nem nőhető ki, jelenleg nem lehet gyógyítani, csak kezelni, és élete végéig kívülről bevitt inzulinra lesz szüksége. Az egészséges táplálkozás, a vércukorszint folyamatos mérése, és az inzulin pontos adagolása azonban a cukorbetegek számára is teljes életet tesz lehetővé.

Veronika három és fél évesen mérte meg a cukrát először egyedül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...