2022. július 11., hétfő

4. nap (június 22.) - München

Esős-borongós időt jósoltak erre a napra, ami városnézéshez kevésbé zavaró, úgyhogy a hátralévő programok közül Münchent választottuk erre a napra. (Néha kicsit esett, borongott is, pontos volt a jóslás.)

Németországban ösztönözni akarták a lakosságot, hogy a nyári hónapokban minél kevésbé használják az autókat, ezért bevezették a "9 eurós havijegyet". Ezzel igénybe lehetett venni az összes vonatot (kivéve helyjegyes vonatok), és minden városban az összes tömegközlekedést. 

Mi is vettünk ilyet, úgyhogy egy átszállással egy óra alatt megérkeztünk Münchenbe. Olcsóbb is volt így, mint a benzin+egész napos parkolás, plusz megfizethetetlen, hogy nem kell a dugóban állni, meg parkolót keresni. Egyébként a covid kezdete óta folyamatosan kötelező volt FFP2 maszkot viselni közlekedési eszközökön...


A főpályaudvartól a Marienplatzig (az egykori piactér) egy megállót kellett csak menni hévvel, ez a tér München óvárosának a központja. 

Holland sajtbolt kirakata

A tér keleti oldalán található az Altes Rathaus, azaz Régi városháza, mely a 15. században épült.


A Heilig-Geist-Kirche (Szentlélek-templom) München harmadik legrégebbi fennmaradt temploma, és 1806-ig kórháztemplomként működött.


Körbesétáltuk a Viktualienmarktot. (Micsoda áruválaszték! Micsoda árak!) A neve a latin "victualia" szóból származik , ami "élelmiszert" jelent. Eredetileg termelői- és gyógynövénypiac volt. Ma az ínyencek és turisták kedvelt helye, akik itt mindent megtalálnak, amire szívük vágyik: a hagyományos bajor áruktól az egzotikus gyümölcsökig.  

A májusfa minden bajor falu része. 1962-ben a müncheni sörfőzdék felállították az első májusfát a Viktualienmarkton. A májusfára erősített figuracsoportok a müncheni élet motívumait ábrázolják: sörfőzde, Oktoberfest, kádártánc, zenészek és táncospár, bódé és söröző, müncheni városi zászlók és a sörfőzők védőszentjei, Szent Bonifác és Szent Flórián.

A Peterskirche (Szent Péter templom), beceneve der Alter Peter (Öreg Péter) München legrégebbi temploma.

A Neues Rathaus (Új városházahomlokzata körülbelül 100 méter hosszú, a torony pedig 85 méter magas. Az "új" relatív, mert így is több mint száz éves: 1867 és 1908 között épült.

11 órakor megnéztük / meghallgattuk a tornyának harangjátékát. Ez egyébként Európában az egyik legnagyobb, több mint negyven harang szólal meg. A felső jelenet V. Vilmos bajor herceg Lotaringiai Renátával kötött házassága alkalmából rendezett lovagi tornára emlékeztet.


Az alsó sorban egy Schäfflertanz (kádártánc) elevenedik meg.

Ezután meglátogattunk egy közeli kreatívboltot csak úgy viszonyításképpen, (Micsoda áruválaszték! Micsoda árak!), majd a Frauenkirche felé vettük az irányt.

A Frauenkirche (Miasszonyunk-templom) München legnagyobb temploma. Alapkövét 1468-ban rakták le, a berendezések és szobrok nagy része a 15. és 16. századból származik. A fejedelmi sírboltba lépcső vezet, ahol a 20. században elhunyt III. Lajos bajor királyig a Wittelsbach-házi uralkodók sírjai találhatóak.



Következő állomásunk a Hofbräuhaus volt. Ez a legnagyobb müncheni sörház, a földszinttől az emeletekig egyszerre 3500 ember tud itt sörözni, vacsorázni.


Utolsó programként a Residenzmuseumba mentünk. Ez a bajor uralkodók müncheni palotakomplexumának, a Münchner Residenznek egy része, amelyet a palota történetét és megőrzött berendezését bemutató múzeumként alakítottak ki.

Először a káprázatos kincstárat jártuk végig, mind a tíz teremben felbecsülhetetlen értékű szépségekkel találkoztunk. 

A bajor királyi korona és a gyöngyökkel díszített királynéi korona

Terézia bajor királyné ékszerei

A Szent György-lovagrend érdemrendjei

"Diana istennő szarvason", kellék ivós játékhoz 

Marie Louise francia császárné utazó készlete több mint 120 darab, aranyozott ezüstből, aranyból, gyöngyházból, teknősbékapáncélból, elefántcsontból és ébenfából készült tárgyat tartalmaz, valamint piperekészletet, író- és varróeszközöket, mérőrudat, csavarhúzót, két főre vacsoraterítéket és még fogorvosi műszereket is:


Ezután úgy terveztük, hogy a 130 teremből álló múzeumban csak a legérdekesebb részeket nézzük meg. Hohó, nagy tévedés, kéremszépen! Itt nem kóborolhatnak holmi turisták szanaszéjjel, amerre tetszik! Tessék szépen követni a nyilakat, végig az összes termen! Na erre nem számítottunk, de becsülettel végignéztünk mindent.

Ősök Galériája

Antiquarium, 66 méteres hosszával a legnagyobb és legpazarabb reneszánsz csarnok az Alpoktól északra

Zene- és játékszoba


Császári terem

Gazdag kápolna, a választófejedelem 1607-ben elkészült személyes kápolnája

"Állami hálószoba", itt történt az uralkodó reggeli felkelése és éjszakai visszavonulása az udvaroncok jelenlétében

Miniatűr-gyűjtemény

Komód nimfa-szobrokkal

A királyné saját könyvtárszobája


Zöld Galéria, kép- és tükörgaléria,  pompás ünnepségek színhelye 

A királyné audienciaterme


Innen egyből a pályaudvarra mentünk, és hamar a szállásunkon is voltunk, hogy kipihenjük az aznapi összesen tíz kilométeres sétálgatást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...