2011. április 13., szerda

Narancs-piros szett...

...avagy rövid eszmefuttatás arról, hogyan lesz egy vagy több ötletből ékszer.

Nem tudom, másoknál milyen folyamatok játszódnak le, amikor leülnek gyöngyöt fűzni, én most elmesélem ennek a szettnek a keletkezéstörténetét.

Ezt a virágkoszorú-medált több blogban is láttam, nagyon megtetszett, de nem tudtam, milyen színből készítsem, úgyhogy sokáig volt "biztos csinálok ilyet" státuszban.

Elsősorban olyan ékszereket készítek, amelyeket viselni is akarok, és fordítva, szeretem, ha minden ruhához van gyöngyös kiegészítőm. Úgyhogy amikor lett egy lila felsőm, kitaláltam, hogy lila koszorút készítek hozzá. Beszereztem színben passzoló gyöngyöket, mert naná, hogy nem voltak a készletemben, és elkezdtem fűzni, fehérrel kombinálva. Sajnos azonban, de hálistennek még az elején, nyilvánvalóvá vált, hogy sem a gyöngyök nem érvényesülnek igazán, sem a minta. Amely bár nem bonyolult, de időigényes, kár lenne érte, ha nem lenne mutatós. Úgyhogy a virágkoszorú és a "valami lilát" visszakerült a tervek listájára.

Amelyre viszont nem sokkal ezután felkerült a "valami pirosat" és a "valami narancsosat" két újabb felső kapcsán. (Lebuktam, elkezdtem a felsőruházatomat színesíteni :-) )

Úgyhogy kitaláltam a narancs-piros koszorút. A fotón talán nem látszik, de kétoldalas a medál, úgyhogy először csakpiros-csaknarancsra akartam fűzni. Ahogy azonban egymás mellé tettem a gyöngyöket, túl unalmas volt az összhatás. Kitaláltam, hogy akkor vegyesen legyen piros-narancs, az egyik oldala csak teklából, a másik csak csiszoltból. Ekkor viszont azon kezdtem töprengeni, hogy kétoldalas fülit nem igazán lehet fűzni, két párhoz semmi kedvem nem volt.

Ekkor jött az isteni szikra, hogy vagy tizenöt éve porosodik a gyöngyeim között szép, telt színű piros és narancssárga. Ezekből utoljára gyöngyállatokat fűztem, ősrégen. Volt belőlük 5/0, 9/0 és 11/0 méretben is, remekül mutatnak együtt, ráadásul jól passzolnak mindkét felsőmhöz, úgyhogy nagyon elégedett vagyok az eredménnyel :-)

A fülbevalónál is kísérletezgettem egy kicsit. A koszorú formához az volt a kulcs, hogy ötszirmú virágokat kellett fűzni, fülbevalónak meg egyeneset szerettem volna, így kerültek abba hatszirmú virágok. Először három sorakozott egymás alatt, de túl hosszú volt, úgyhogy rövidebb lett a végső verzió.

A fényképhez képest egy kicsit világosabb a narancssárga.
A konklúzió pedig, hogy egy szettel három legyet ütöttem egy csapásra: "virágkoszorú", "valami piros", "valami narancsos". És mivel a koszorú jól néz ki nagy méretű kásagyönggyel is, nem kell hozzá feltétlenül tekla vagy csiszolt gyöngy, más színekben is el fogom készíteni, mert sokfajta 5/0-ös gyöngyöm van, amelyek eddig, ihlet híján, parlagon hevertek.

Kati, nagyon köszönöm a mintát! :-)

7 megjegyzés:

 1. Gratulálok, nagyon szép lett!!

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörű lett!!! Biztosan sokat fogod viselni. (Én azt tenném.:)

  VálaszTörlés
 3. Már volt rajtam háromszor, egyszer a piros és kétszer a narancs felsővel :-)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon tetszik, teljesen beleszerettem (élőben méginkább)! Azt hiszem ez a következő, amit szeretnék fűzni, remélem folytathatom a tanítványságomat nálad :-)

  VálaszTörlés
 5. Hú ez nagyon szép lett :) Már jár az agyam hogy nekem milyen színben kéne megcsinálni. Ugye kérhetek segítséget ;)

  VálaszTörlés
 6. Sofie, persze, hogy folytathatod :-)

  fitri, szívesen segítek :-)

  VálaszTörlés

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...