2011. április 28., csütörtök

Barack-padparasha szett

A "valami barackos" és a "valami padparasha" nászából született ez a szett. A medál mintája Biloba, más színekkel, a fülbevalót pedig menet közben találtam ki a medál alapján.


Persze ez sem készült teljesen zökkenőmentesen, a medál első fűzésénél elszakadt a cérna, másodjára eltört két gyöngy. Akkor azért befejeztem, hogy lássam, hova milyen színű gyöngy kerüljön. A harmadik nekifutásra végre elkészült a medál. A fülbevalót menet közben kellett párszor visszabontani, hogy szépen igazodjanak a gyöngyök, de legalább nem kellett teljesen elölről kezdenem. Tetszik, szeretem :-)

2011. április 19., kedd

Lila swaris szett

A piros-narancs szett kapcsán írtam, hogy adott volt a lila felső, hozzá 30-30 db lila gyöngy, és az első fűzéspróbálkozás kudarcba fulladt. Mindenképpen szettet akartam fűzni, úgyhogy nem volt mindegy, mennyit használok a medálhoz, és mennyi marad a fülbevalókhoz. Végül e mellett az egyszerű forma mellett döntöttem, mert így a hangsúly a színeken van. (Amelyeket persze nem ad vissza élethűen a fotó...) Hozzátettem még pár darab kristálygyöngyöt, és voilá:


(És a listámról kihúztam a "valami lilát" is.)

2011. április 13., szerda

Narancs-piros szett...

...avagy rövid eszmefuttatás arról, hogyan lesz egy vagy több ötletből ékszer.

Nem tudom, másoknál milyen folyamatok játszódnak le, amikor leülnek gyöngyöt fűzni, én most elmesélem ennek a szettnek a keletkezéstörténetét.

Ezt a virágkoszorú-medált több blogban is láttam, nagyon megtetszett, de nem tudtam, milyen színből készítsem, úgyhogy sokáig volt "biztos csinálok ilyet" státuszban.

Elsősorban olyan ékszereket készítek, amelyeket viselni is akarok, és fordítva, szeretem, ha minden ruhához van gyöngyös kiegészítőm. Úgyhogy amikor lett egy lila felsőm, kitaláltam, hogy lila koszorút készítek hozzá. Beszereztem színben passzoló gyöngyöket, mert naná, hogy nem voltak a készletemben, és elkezdtem fűzni, fehérrel kombinálva. Sajnos azonban, de hálistennek még az elején, nyilvánvalóvá vált, hogy sem a gyöngyök nem érvényesülnek igazán, sem a minta. Amely bár nem bonyolult, de időigényes, kár lenne érte, ha nem lenne mutatós. Úgyhogy a virágkoszorú és a "valami lilát" visszakerült a tervek listájára.

Amelyre viszont nem sokkal ezután felkerült a "valami pirosat" és a "valami narancsosat" két újabb felső kapcsán. (Lebuktam, elkezdtem a felsőruházatomat színesíteni :-) )

Úgyhogy kitaláltam a narancs-piros koszorút. A fotón talán nem látszik, de kétoldalas a medál, úgyhogy először csakpiros-csaknarancsra akartam fűzni. Ahogy azonban egymás mellé tettem a gyöngyöket, túl unalmas volt az összhatás. Kitaláltam, hogy akkor vegyesen legyen piros-narancs, az egyik oldala csak teklából, a másik csak csiszoltból. Ekkor viszont azon kezdtem töprengeni, hogy kétoldalas fülit nem igazán lehet fűzni, két párhoz semmi kedvem nem volt.

Ekkor jött az isteni szikra, hogy vagy tizenöt éve porosodik a gyöngyeim között szép, telt színű piros és narancssárga. Ezekből utoljára gyöngyállatokat fűztem, ősrégen. Volt belőlük 5/0, 9/0 és 11/0 méretben is, remekül mutatnak együtt, ráadásul jól passzolnak mindkét felsőmhöz, úgyhogy nagyon elégedett vagyok az eredménnyel :-)

A fülbevalónál is kísérletezgettem egy kicsit. A koszorú formához az volt a kulcs, hogy ötszirmú virágokat kellett fűzni, fülbevalónak meg egyeneset szerettem volna, így kerültek abba hatszirmú virágok. Először három sorakozott egymás alatt, de túl hosszú volt, úgyhogy rövidebb lett a végső verzió.

A fényképhez képest egy kicsit világosabb a narancssárga.
A konklúzió pedig, hogy egy szettel három legyet ütöttem egy csapásra: "virágkoszorú", "valami piros", "valami narancsos". És mivel a koszorú jól néz ki nagy méretű kásagyönggyel is, nem kell hozzá feltétlenül tekla vagy csiszolt gyöngy, más színekben is el fogom készíteni, mert sokfajta 5/0-ös gyöngyöm van, amelyek eddig, ihlet híján, parlagon hevertek.

Kati, nagyon köszönöm a mintát! :-)

2011. április 11., hétfő

Blogajánló: Biztos Út

Egy különleges blogra szeretném felhívni a figyelmeteket, melynek egyik társszerzője Edit, a húgom.


Hogy miért Biztos Út a neve? Biztos utat mutat arra, hogyan lehet boldog, életre szóló házasságban élni.

Fontos, hogy nem csak keresztényeknek szól, mindenki találhat benne értékes gondolatokat a párkapcsolatról, házasságról, szerelemről.

A legújabb, nagyon érdekes bejegyzés témája a párkapcsolat Csalhatatlan Tesztjéről szól. Olvassátok el, érdemes :-) Persze a többit is :-)

2011. április 8., péntek

Könyvjelző

Lefényképeztem a gyöngyös könyvjelzőt, amelyről korábban beszéltem, íme:

2011. április 4., hétfő

Kék-arany háromszög

Tegnap este, ajándékba készült ez a medál, sikerült befejeznem, mielőtt lecsukódtak volna a szemeim fűzés közben :-)

Egy titkos hímzős projekten dolgoztam március közepén, aztán két gyöngyös munkán, fotó sajna ez utóbbiakról sincsen, mert mind a kettőt elajándékoztam, és elfelejtettem fényképezni.
Az egyik egy könyvjelző, pontosabban könyvjelző-dísz, a másik pedig fülbevaló a bordó lótuszvirághoz. Ha valamikor lencsevégre kapom őket, természetesen megmutatom majd.

Írtam magamnak egy listát a tervbe vett gyöngyözésekről, az első helyen szerepelt ez a medál. Van még rajta tizenöt további tétel, egyszerű és bonyolult, régi és új terv, "tudom, hogy mit akarok, egyszerűen csak megfűzöm" és "valamit kéne alkotni ezekből a színekből, próbálkozom-próbálkozom", úgyhogy remélem, hamarosan újabb kész alkotásokkal jelentkezem majd.

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...