2015. október 7., szerda

9.nap (július 13.) - Strasbourg 2.

Ezen a napon felhősebb idő várt minket, nem is bántuk a túlságosan bőséges napsütések után. Barátnőmékkel együtt busszal vágtunk neki Strasbourg legérdekesebb látnivalóinak felfedezéséhez.


Először a Barrage Vauban tetejére mentünk fel, ahonnan szép kilátás nyílt a Petite France városrészre.

Onnan némi játszóterezés után elsétáltunk a Gutenberg-térre, a lányok mentek egy kört a szép, régi (legalábbis annak látszó) körhintán.

Utána megnéztük a Notre-Dame katedrálist.Érdekessége, hogy a kék-vörös-arany orgona és karzat nem hátul középen található, a gyönyörű, óriási rózsaablak helyén, hanem oldalt az egyik oszlopnál.Különlegessége még egy kőből faragott, hatalmas Golgota-jelenet, a szintén szépen faragott szószék, és egy asztronómiai óra.
Ez a pontos időn és számos egyéb adaton kívül mutatta például az aktuális csillagképek állását.


A térről egyenesen a hajóállomásra mentünk, ahová már jó előre megvettük a jegyeket a 15 órakor induló hajókázásra. Negyedóránként indulnak a városnéző hajók, mindig óriási a sor a pénztárnál, úgyhogy az előre foglalással ezt megspórolja az ember. Ez pont a hátránya is, mert az interneten nem látszik előre, hogy nyitott vagy zárt hajóra szól-e a jegy. A fényképezés szempontjából  nekünk nem volt szerencsénk... Ez a körtúra egyébként nemcsak a belvárost kerülte meg, két zsilipezéssel színesítve, hanem felment egészen az Európa Parlamentig is.Különböző nyelveken lehetett tájékoztató szövegeket hallani, volt külön gyermekeknek szóló is. Magyar persze nem volt, eléggé nehezményezték is a lányok...


A nap meglepetése: kötőhártya-gyulladás egyértelmű jeleinél a patikus tud antibiotikus szemcseppet adni, és nem kell teljesen kétségbeesetten olyan (gyerek)orvost hajkurászni, aki elfogadja a nemzetközi EU-kártyát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...