2008. december 19., péntek

Micimackós termópárna - leírással

A karácsonyi készülődés közepette elkészült egy Micimackós termópárna, szülinapi ajándék lesz.


A kész párna kb. 40x40 cm, Micimackó kb. 28 cm magas.

2005. augusztusában a szegedi xszemes talin láttunk egy termópárnát, amit Pillekata testvére alkotott, onnan származik az ötlet.

Az elkészítés menete:

Végy egy rajzfilmfigurát, jelen esetben egy Micimackót, valamint
- termóanyagokat a párnának és Micimackónak,
- kartonpapírt,
- egyoldalán ragasztós vetexet,
- fekete cérnát,
- fekete osztott hímzőt,
- és nagyon hasznos egy vízben oldódó filc.

A kinyomtatott képet indigóval átmásoltam kartonra, de rá is lehet ragasztani. Ez utóbbi esetben legyen egy plusz példány, mint összerakási útmutató.

Az azonos színű foltokat egybenhagyva szétvágtam a kartont. A száj, orr stb. vonalát a kivágásnál nem kell figyelembe venni, a kontúrozásnál kerül majd rájuk a sor.

A termóanyagok bolyhosabb oldalán vízben oldódó filccel körberajzoltam az egyes darabokat lefelé fordítva (ez a hátoldal), és kivágtam őket.
Az orrának a helyét nem vágtam ki a sárga anyagból, hanem a végén tettem rá a fekete termódarabkát, miután a vetexet rávasaltam a hátára.

Apró, sűrű öltésekkel összevarrtam az egyes darabokat, úgy, hogy a színével egymáshoz illesztettem két egymás melletti darabot, amit utána "kinyitottam".

Aztán a vetexet rávasaltam a hátára, úgy, hogy egy rossz pólót tettem a vasalóállványra, rá az összevarrt Micimackót a színével lefelé, hogy a varrások felülre kerültek.
Rátettem a vetexet a ragasztóval lefelé, és a nem nagyon forró vasalót rányomkodtam először óvatosan, belülről kifelé, hogy ne gyűrje meg az anyagot, utána erősebben.
Aztán a varrás körül méretre vágtam a vetexet.

Ezután körben apró öltésekkel rávarrtam az orrát, (egyéb figuráknál minden utólag ráteendő részt) úgy, hogy a vetexen átmenjen az öltés, így biztos masszív lesz.
Rárajzoltam a kimosható filccel a belső vonalakat (száját, ráncokat a ruhán, stb). Lehet szabadkézzel, vagy a sablont szétvágva annak segítségével.

A párnaanyagot kiszabtam (ha átfedéses a hátulja, akkor kb. egyharmadnyi átfedéssel számolva), és beszegtem a két rövidebb szélén.
A közepére férceltem a Micimackót, és belülről kifelé haladva a varrások mentén apró öltésekkel hozzáöltöttem a párnához.

A belső varrások és rárajzolt vonalak mentén megcsináltam a kontúrt, kétszálas hímzőfonallal, hosszú láncöltésekkel, a vetexen mindig átszúrva, így masszívan rögzült a párnához.
Ezeket a láncöltéseket a szélén úgy csináltam, hogy az egyik öltés a mintára essen, a másik csak a párnára, illetve az illesztéseknél mindkét részre, így a szélét meg az illesztéseket el lehet tüntetni.
Ezután levarrtam a külső vonalak mentén, ügyelve, hogy ne púposodjon fel, majd megcsináltam a külső kontúrt is.

Benedvesített tiszta anyaggal eltüntettem a filcjelöléseket, végül készrevarrtam a párnát, és varrtam hozzá párnabelsőt is.

4 megjegyzés:

  1. Itt is jelzem, h nagyon jó lett! :-) és köszi a leírást, szerintem sokan fogják hasznosítani!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tündérke!
    Nagyon szép és meghitt ünnepet kívánok Neked és családodnak!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz lett és nagyon örülök, hogy tesókám volt az ihletadó. Már nagyban csinálja :))) Van is saját oldala (azt meg én csináltam), de a géphez nem igazán ért és csak úgy ott van. Van sok új, sztem rám vár, hogy feltöltögessem.

    Békés, Boldog Ünnepeket kívánok Neked és az egész családnak szeretettel!!!

    VálaszTörlés
  4. Pillekata, köszönjük szépen :-)
    Nektek is szeretetteljes ünnepeket kívánok!!

    Hű, kíváncsivá tettél, elárulod az oldal címét?

    VálaszTörlés

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...