2008. december 31., szerda

2008-as jelentés

2008 elején elhatároztam, hogy a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb ajándék-hímzést készítek, mert oly sok szép tervem van saját magunknak, és így soha nem leszek kész velük.

Lássuk csak, mit mondanak a számok:

Az év 366 napjából 204 napon hímeztem valamit, ami 55,74%-os arányt jelent.
Ezen kívül persze voltak gyöngyfűzéssel, varrással és egyéb kreatív elfoglaltsággal töltött napok, azt pedig bizton állíthatom, hogy 2008-ban egyetlen percig sem unatkoztam.

Ha a 204 napot részletesebben megvizsgáljuk:
- 71 napon hímeztem összesen 11 ajándékot (hm, mi lett volna, ha nem fogom vissza magam?).
- 58 napon magunknak hímeztem, három hímzés készült el: régi világtérkép, tavaszi ablak, Halloween kastély. Kettő még folyamatban van, és még lesznek is egy ideig: a sas és a hímző nő.
- 51 napon hímeztem a magazinba összesen 12 kisebb-nagyobb mintát.
- 24 napon pedig RR-t hímeztem, 5 készült el, egy még folyamatban van.

Az egy napra eső öltések számát tekintve a holdas párna készült el a leggyorsabban.
Az idén befejezett munkák közül a régi világtérkép a legnagyobb és a legtovább készült hímzés, amely épphogy nem lett kész tavaly, így viszont fölényesen került az idei képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára.

Jóval több hímzést kombináltam varrással, mint előző évben, így még változatosabbak lettek a kész munkák.

Három folyamatban lévő hímzést viszek át a jövő évbe: a sast, a hímző nőt és az elefántos RR-t. Közülük az utóbbit biztos befejezem jövőre, a sast esetleg, a nőt biztos nem.

Összességében elmondhatom, hogy gazdag alkotóév áll a hátam mögött, és jövőre is remélem a legjobbakat. Nem tervezek nagy dolgokat, csak piciket, úgy több lesz a sikerélmény.
Hamarosan készítek róluk egy kis képes összefoglalót:-)

Decemberi jelentés

Mivel már ma is hímeztem, lejelentem a decembert :-)
Xszemes hímzéssel 11 nap foglalkoztam:
- elkészült egy magazinos minta,
- elkészült a húzottam egyik ajándéka (F),
- elkészült egy kulcstartó szintén ajándékba (F),
- és folytattam a nálam lévő RR-t tegnap és ma (tegnap RR-talink volt, és az ilyen mindig inspirálóan hat rám :-) ).

Ezeken kívül elkészült karácsonyi ajándék gyanánt:
- a micimackós termópárna,
- egy csengős gyöngycsillag (F),
- szintén gyöngyből egy fülbevaló-nyakék szett a korábban készült karkötőhöz (F),
- két összehajtogatható szatyor Ildi leírása alapján (F).

(F) = Fényképet is mutatok róla hamarosan...

2008. december 24., szerda

Karácsony


Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

2008. december 19., péntek

Micimackós termópárna - leírással

A karácsonyi készülődés közepette elkészült egy Micimackós termópárna, szülinapi ajándék lesz.


A kész párna kb. 40x40 cm, Micimackó kb. 28 cm magas.

2005. augusztusában a szegedi xszemes talin láttunk egy termópárnát, amit Pillekata testvére alkotott, onnan származik az ötlet.

Az elkészítés menete:

Végy egy rajzfilmfigurát, jelen esetben egy Micimackót, valamint
- termóanyagokat a párnának és Micimackónak,
- kartonpapírt,
- egyoldalán ragasztós vetexet,
- fekete cérnát,
- fekete osztott hímzőt,
- és nagyon hasznos egy vízben oldódó filc.

A kinyomtatott képet indigóval átmásoltam kartonra, de rá is lehet ragasztani. Ez utóbbi esetben legyen egy plusz példány, mint összerakási útmutató.

Az azonos színű foltokat egybenhagyva szétvágtam a kartont. A száj, orr stb. vonalát a kivágásnál nem kell figyelembe venni, a kontúrozásnál kerül majd rájuk a sor.

A termóanyagok bolyhosabb oldalán vízben oldódó filccel körberajzoltam az egyes darabokat lefelé fordítva (ez a hátoldal), és kivágtam őket.
Az orrának a helyét nem vágtam ki a sárga anyagból, hanem a végén tettem rá a fekete termódarabkát, miután a vetexet rávasaltam a hátára.

Apró, sűrű öltésekkel összevarrtam az egyes darabokat, úgy, hogy a színével egymáshoz illesztettem két egymás melletti darabot, amit utána "kinyitottam".

Aztán a vetexet rávasaltam a hátára, úgy, hogy egy rossz pólót tettem a vasalóállványra, rá az összevarrt Micimackót a színével lefelé, hogy a varrások felülre kerültek.
Rátettem a vetexet a ragasztóval lefelé, és a nem nagyon forró vasalót rányomkodtam először óvatosan, belülről kifelé, hogy ne gyűrje meg az anyagot, utána erősebben.
Aztán a varrás körül méretre vágtam a vetexet.

Ezután körben apró öltésekkel rávarrtam az orrát, (egyéb figuráknál minden utólag ráteendő részt) úgy, hogy a vetexen átmenjen az öltés, így biztos masszív lesz.
Rárajzoltam a kimosható filccel a belső vonalakat (száját, ráncokat a ruhán, stb). Lehet szabadkézzel, vagy a sablont szétvágva annak segítségével.

A párnaanyagot kiszabtam (ha átfedéses a hátulja, akkor kb. egyharmadnyi átfedéssel számolva), és beszegtem a két rövidebb szélén.
A közepére férceltem a Micimackót, és belülről kifelé haladva a varrások mentén apró öltésekkel hozzáöltöttem a párnához.

A belső varrások és rárajzolt vonalak mentén megcsináltam a kontúrt, kétszálas hímzőfonallal, hosszú láncöltésekkel, a vetexen mindig átszúrva, így masszívan rögzült a párnához.
Ezeket a láncöltéseket a szélén úgy csináltam, hogy az egyik öltés a mintára essen, a másik csak a párnára, illetve az illesztéseknél mindkét részre, így a szélét meg az illesztéseket el lehet tüntetni.
Ezután levarrtam a külső vonalak mentén, ügyelve, hogy ne púposodjon fel, majd megcsináltam a külső kontúrt is.

Benedvesített tiszta anyaggal eltüntettem a filcjelöléseket, végül készrevarrtam a párnát, és varrtam hozzá párnabelsőt is.

Csőben sült sajtos makaróni

Ahogy ígértem, az új receptes dossziém első lakója (a mindmegette.hu oldalról származik):

Hozzávalók:
50 dkg makaróni
1 pohár tejföl
3 tojás
15 dkg trappista sajt
4-5 dkg vaj

bors

A tojássárgáját a vajjal jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a sajtot, sóval, borssal ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ezt összekeverjük az előbb elkészített sajtos keverékkel. A makarónit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a sajtos keverékkel. Egy jénai tálat kivajazunk, beleöntjük a makarónis masszát. A tetejére reszelt sajtot teszünk, és 20-25 percig sütjük.
Tálalásnál bőven tehetünk még rá tejfölt.

2008. december 18., csütörtök

Ajándékozós decemberi xszemes tali

Szombaton xszemes talin voltam (képek a képtáramban), ahol átadhattuk a húzottunk ajándékát, illetve megkaphattuk a sajátunkat.

Engem wilimama húzott, és mivel rám volt bízva, hogy kibontom-e, azonnal kicsomagoltam az ajándékomat. Én ugyanis szeretem látni, hogy mit szól hozzá a megajándékozott, és szeretek együtt örülni azzal, aki engem meglep.
Aki persze kifejezetten csak a karácsonyfa alatt bontogatni (mint például Kriszti, akit én húztam), vagy erre kér másokat, azt is megértem és elfogadom :-))) Szörnyű lenne, ha mindenki egyforma lenne.

Elég a sok beszédből, lássuk az ajándékot:


Egy szépen bekötött kapcsos dossziét kaptam, díszes reneszánsz jellegű T, mint Tündérke betűvel.
Recepteket fogok benne tartani, egy nagyon fincsi csőben sült sajtos makaróni került bele először. Hmm, megosztom veletek is, érdemes kipróbálni. Egyszerű, de nagyszerű.
A dosszié mellé kaptam csokit is, de az már nem érte meg a fényképezést.

2008. december 17., szerda

Csapongok

Ejnye-bejnye, már megint régen jelentkeztem utoljára, de végre örömmel jelenthetem, hogy immáron egy hete turbófokozatban a karácsonyi ajándékokat készítem :-)

Máris kijavítom magam, most éppen egy Micimackós termópárnát készítek egy vasárnap esedékes szülinapra. Erről majd tudok képet is mutatni, és készítek egy leírást is hozzá, hátha valaki kedvet kap a készítéséhez.

A legutóbbi hosszabb szünetet követő felbukkanásomnak többen megörültek, úgyhogy kíváncsi lettem, hányan vannak a rendszeres olvasóim. Aki szeretné, bejelölheti ezt itt a jobboldalon.

2008. december 6., szombat

Tudományos fejtegetés a Télapóról

1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni. De több mint 300000 fajta élő organizmus létezik, amely még besorolásra vár, és bár ezek többsége ízeltlábú vagy baktérium, nem zárhatjuk ki teljesen annak a lehetőségét sem, hogy létezik repülő rénszarvas, és a Télapó repülő rénszarvasok vontatta szánon közlekedik.

2. A világon 2 milliárd gyerek él. De minthogy a Télapó szemmel láthatólag nem törődik a mohamedán, hindu, zsidó és buddhista gyerekekkel, így a munka 15%-ra mérséklődik – azaz 378 millióra – az ENSZ Népességügyi Hivatala szerint. Háztartásonként átlagosan 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent.

3. Feltételezzük, hogy minden otthonban van legalább egy jó gyerek. A Télapónak, hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának, 31 órája van feladata elvégzésére, ha keletről nyugatra halad. Így 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy minden jó gyerekkel rendelkező keresztény otthon esetében 1/1000 másodperce van, hogy leparkoljon, lepattanjon a szánról, beugorjon a kéménybe, megtöltse a cipőket, a maradék „cuccot” szétszórja a fa alatt, fogyasszon a kitett csemegékből, felmásszon a kéményen át, vissza a szánra, és átmenjen a következő házhoz. Feltételezve persze, hogy az említett 98,1 millió megálló egyenletesen oszlik el a Föld felszínén (ami persze nem így van, de számításainkhoz ez is megteszi), két ház átlagosan 1,2 km távolságra áll egymástól, a teljes út pedig 117 millió km, nem számolva azokat a megállásokat, amelyekre mindnyájunk rászorul legalább egyszer minden 31 órában.

4. Ez azt jelenti, hogy a Télapó szánja mintegy 1000 km/s-os sebességgel mozog, azaz a hang sebességénél mintegy 3000-szer gyorsabban. Az összehasonlítás kedvéért vegyük figyelembe, hogy a leggyorsabb emberalkotta szerkezet, az Ulysses űrszonda mindössze 44,6 km/s-mal vánszorog, egy hagyományos rénszarvas pedig 25 kilométert tesz meg óránként – ha nagyon siet.

5. A szán rakománya vizsgálódásunk újabb érdekes eleme. Feltéve, hogy egy gyerek sem kap többet, mint egy közepes LEGO játék (kb. 1kg), a szán mintegy 321.300 tonnát szállít, nem számítva a Télapót, aki így túlsúlynak minősül. A Földön egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-ot tud elhúzni. Még ha feltételezzük is, hogy a repülő rénszarvas (vö 1. pont) tízszer ennyit húz, a szán nem mozdul 8, de meg 9 rénszarvassal sem. Pontosan 214.200 állatra van szükség. Ez megnöveli a súlyt, ha magát a szánt nem is számoljuk, 353.430 tonnára. Ez négyszer annyi, mint a világ legnagyobb hajójának, a Queen Elizabeth-nek a súlya. (Ezt a hajót a Titanic katasztrófája után építettek, és 1962-ben vontak ki az Atlanti-óceáni forgalomból, most Los Angeles-ben áll.)

6. Ha 353.000 tonna 1000 km/s sebességgel halad, az nagy légellenállásba ütközik, ami felmelegíti a rénszarvasokat, körülbelül úgy, ahogy az űrhajók felmelegednek, amikor visszatérnek a Föld légkörébe. A két vezér-rénszarvas eközben 14,3 milliárdszor egymillió (összesen 14.300.000.000.000) Joule energiát nyel el. Másodpercenként. Mind a kettő. Vagyis szinte azonnal kigyulladnak, felgyújtva maguk mögött az egész fogatot, miközben fülsiketítő robaj hallatszik. Az egész rénszarvassereg 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. Eközben a Télapó 17.500-szor akkora centrifugális erőnek van kitéve, mint a Föld gravitációja (ez 17 ezer g). Egy 120 kilós Télapó (ami „röhejesen” kicsi), mintegy 8.207.123 kilogrammos erővel préselődik majd szánja háttámlájának.

Konklúzió: Ha a Télapó valaha is megpróbált karácsony éjszakáján ajándékokat kihordani, mostanra biztos halott szegény.

2008. december 1., hétfő

Novemberi jelentés

Novemberben mindössze 9 napon tudtam hímezni:
- elkezdtem ebben a körben az utolsó RR-t,
- elkészült egy magazinos minta,
- és elkészült egy titkos projekt.

Képet csak később tudok majd mutatni róluk, decemberben pedig további titkos projektek készülnek, úgyhogy lehet várni a januári képdömpinget ;)

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...