2009. szeptember 13., vasárnap

Fehér csokis sütemény rumos mazsolával

A recept Stahl Végre otthon! című könyvéből származik. Egy tétébés kerti partin kóstoltam először, azonnal a rabja lettem. Amikor reprodukáltam, a családnak is nagyon ízlett, és a tegnapi xszemes talin is nagy sikert aratott.

Hozzávalók:
10 dkg mazsola
½ dl rum
30 dkg fehércsokoládé
20 dkg vaj
30 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
6 tojás
35 dkg cukor
1 vaníliarúd (vagy Bourbon vaníliáscukor)
2 citrom
a tetejére 1 evőkanál porcukor és 1 kk őrölt fahéj, a tepsihez vaj és liszt

Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, lisztezünk egy 20x40 cm-es tepsit, és kibéleljük sütőpapírral, hogy túllógjon a peremén: ezzel könnyen kiemelhetjük a kész sütit.
A mazsolát kisebb edénybe szórjuk, ráöntjük a rumot és egy kis vizet, hogy ellepje. Felforraljuk, majd kihűtjük és leszűrjük. A fehér csokit apró darabokra törjük, és a vajjal együtt gyenge gőz felett kevergetve megolvasztjuk, majd kihűtjük. Ezután összeállítjuk a tésztát.

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásokat robotgéppel
habosra keverjük a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. Hozzáreszeljük a citromok héját, beledolgozzuk a langyos, vajas fehér csokit, és fakanállal a masszába forgatjuk a sütőporos lisztet és a leszűrt rumos mazsolát.

A kész tésztát a tepsibe simítjuk, a tetejét egyenletesen meghintjük 1 evőkanál porcukor és 1 kávéskanál őrölt fahéj keverékével, és 35 perc alatt megsütjük. A tészta ekkor még egy kicsit szottyos, krémesen puha. Akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki és nem tűnik bonyolultnak! Kipróbálom, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Mellettem ez a tányér süti nem állna el sokáig... :)

    VálaszTörlés
  3. Azt elhiszem :-)
    Nálunk sem volt ideje megromolni :-)

    VálaszTörlés

LinkWithIn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...